Държавата започна да настанява бежанци от Украйна в буферните зони в Сарафово и Елхово. Това стана след като снощи вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява плана за настаняване. 

По обед 120 бежанци от Слънчев бряг бяха доведени с автобуси в базата на военното министерство в Сарафово. Те са настанени в самите блокчета, които са с капацитет за около 250 души.

За други 1000 започна изграждането на палатков лагер, разположен отзад на поляната. 1700 души ще бъдат настанени във фургони в бежанския център в Елхово, на територията на Граничната полиция.

И двата буферни центъра са само за временен престой и служат като първоначален филтър. В тях бежанците ще останат три-четири дни, докато бъдат определени нуждите им и пренасочени на други места.

Снимка: btvnovinite.bg

Базата на военните в Сарафово стана буферна зона. По обед първите автобуси влязоха зад строго охранявания портал, след като условията бяха проверени от Комисариата за бежанците към ООН.
 
"Хигиенни условия, храна, настаняване, и подслон. И да има хора, с които да могат да комуникират бежанците и особено тези, които са най-уязвими. Всъщност, приоритетът би трябвало да бъде сега да се намерят хората, които имат най-големи специални нужди", каза Борис Чеширков.

Хотелиери упрекнаха държавата, че е закъсняла с организацията по преместването.

"Сега логистично се случва много по-трудно. Към момента се случва едни наплашени хора, които по-скоро казват „не“ на всичко", заяви Веселин Данев - собственик на хотел.

"Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави. Отправям силен апел към тези от вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват", каза Калина Константинова.

Марина, сестра й и общо четирите им деца чакат с куфарите къде ще бъдат преместени. Не могат да се върнат в Днипро. Отказали са и безплатните билети за Румъния. 
 
"Вчера не заминахме за Букурещ, защото казаха, че ще разселят всички и ако сега ни отведат в някакви палатки, не знам какво ще правим“, коментира Марина. 

"Директното настаняване в държавни бази на украински граждани приключва. Всеки, който желае да бъде настанен в държавна база, първо трябва да мине през буферен лагер да се установят реално неговите нужди", отбеляза Пламен Янев, зам.- областен управител на Бургас.
 
Вижте почивната база "Света гора" край Велико Търново, предвидена за бежанци.

Днес журналисти бяха допуснати в центъра в Елхово, за да видят в какви условия ще бъдат настанени украинските бежанци. Центърът е от затворен тип с капацитет 1700 души. 

"Това е временен център, който ще бъде само до няколко дни, докато се организира транспортирането на чужденците в други бази. Ще има охрана и ще бъде съобщено какъв е режимът“, заяви главен инспектор Димитър Димитров, началник на Центъра в Елхово.

Той допълни, че охраната е денонощна и няма да допуска лица, които да влизат навътре.

"Това не е хотел, а е място за настаняване на бежанци, има създадени нормални условия за хора, бягащи от войната", обясни Васил Александров, Областен управител на Ямбол. 

Първите, стигнали до фургоните обаче, се върнаха обратно. За Елхово беше композиран и специален влак с 338 бежанци, досега настанени в хотели в Златни пясъци и Бяла.