В 6:15 часа тази сутрин по линията София-Бургас тръгна първата композиция с модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. Те бяха представени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвoздейков и посланика на Германия у нас Ирене Мария Планк.

Композицията се очаква да пристигне в Бургас в 12:10 часа, като пътуването трябва да продължи точно 5 часа и 55 минути. Предвижда се влакът да се движи по този маршут през цялото лято.

Вагоните разполагат с климатична система и с контакти за зареждане на мобилни устройства, каза служебният министър в петък, по време на представянето на влака, заедно с посланика на Германия Ирене Мария Планк. Надяваме се в следващата партида вагони да има вагон-ресторант, каза Гвоздейков.

На практика ще бъде най-бързо движещият се влак по този маршрут според настоящите възможности за преминаване по трасето.

На въпрос дали има забавяне при доставката на всички вагони, Гвоздейков отговори, че се спазва графикът и няма забавяния. Миналия четвъртък тръгна следващата партида и би трябвало всеки момент да пристигне в България, уточни Гвоздейков.  

Влакът ще минава по Подбалканската железопътна линия и ще спира на седем гари по своя маршрут - Подуяне пътническа, Казичене, Карлово, Казанлък, Сливен, Зимница и Карнобат.

В обратното направление бързият влак № 3684 от Бургас за София, ще тръгва от гара Бургас в 16:00 ч. и ще пристига в София в 21:55 ч.

„Не използвам много често БДЖ – само когато се налага да пътувам от Харманли до София. Сега за пръв път използвам този влак и се радвам, че съм от първите пътници. Има климатик и се надявам пътуването ми да е приятно“, споделя Роса Динева, една от пътничките във влака София-Бургас.

Кореспондентът на bTV Лора Стаматис очаква влака в Бургас – по разписание модернизираната германска мотриса трябва да пристигне в 12:10 мин. Влакът се движи без никакво закъснение.

Вижте повече във видеото: