В началото на ноември ще е готов участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница. Това ще се случи близо половин година по-рано от предвиденото по договор.

Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени 95%, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък.

Снимка: АПИ

За улеснение на трафика към ГКПП „Калотина“ поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-и и 20-и км и 21-ви и 25-и км. Ако метеорологичните условия са добри, до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-и до 29-и километър.

Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит.

Снимка: АПИ

Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет.

В участъка има два нови пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергеофектовно осветление, както и 11 големи съоръжения – пет подлеза, пет надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-и км. Предвидени са и седем площадки за отдих и принудително спиране и 14 армонасипни стени.

Снимка: АПИ

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

Снимка: АПИ

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път между Калотина и Сливница.

Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари тази година. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.