Българското външно министерство е връчило нота, с която обявява за персона нон грата първия секретар на Посолството на Руската федерация у нас, който е заподозрян от българските власти в шпионаж.

Обявеният за персона нон грата руски дипломат има 72 часа да напусне територията на страната ни.

Евгений Тюсин е името на руския дипломат, обявен за персона нон грата от Министерството на външните работи, научи bTV. Той е с ранг първи секретар в мисията на руската федерация.

През 2019 г. друг представител на посолството на Русия със същия ранг също беше изгонен заради нерегламентирана разузнавателна дейност, която той е извършвал около година.

Заради дипломатическия си имунитет служителите на мисиите зад граница не могат да бъдат съдени, но когато са обвинени в шпионаж, приемащата страна ги кани да напуснат поста си и предупреждава, че занапред няма да бъдат добре приети.

По-рано през деня главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет. Това е станало ясно в хода на разследване на ДАНС и спецпрокуратурата.

На 18 март България изгони 10 руски дипломати, като това предизвика остра реакция от страна на посланик Елеонора Митрофанова.