Бюджет, получаване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и влизане в Еврозоната – това са трите приоритета на предложения от ГЕРБ кабинет.

След това отново можем да отидем на избори, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той отново поиска само принципна, а не конюнктурна подкрепа от станалите партии.

„Ако правителството мине с някой трик – дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят, не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то правителството ще има много кратък живот. Не защото някой ще ни събори, просто ние ще излезем от него. След като знаят, че това е правителството, след като знаят, че с втори и трети мандат не може да има редовен кабинет, то се надявам на разум“, заяви Борисов.

Според росен Желязков пред страната ни има три пътя на развитие – нормализация, рецесия или регресия. „Ние искаме нормализация“, обяви пък номинираният за премиер.

„Хоризонтът на кабинета не е пълен мандат, а конкретни политики, които да успокоят политическия разговор. В сряда, ако президента издаде указа, ще влезем в НС за получаване или неполучаване на вот на доверие“, каза още Росен Желязков.

Още докато ГЕРБ излизаха от президентството, те получиха два пъти „НЕ“ от парламентарни партии.

„Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата“, се казва в позицията на ПП-ДБ.

„Позицията на „Възраждане“ остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим“, съобщават на страницата си във Фейсбук и от партията на Костадин Костадинов.

Скандал възникна около позицията на „Величие“. Първо се появи статус на Ивелин Михайлов в подкрепа на кабинет на ГЕРБ, а после стана ясно, че профилът му е бил хакнат.

„Някой неправомерно е взел контрола на профила ми и е написал лъжовно изявление от моя страна. Вярвам, че споразумение с дявола в този момент не може да има“, написа Ивелин Михайлов.

„БСП напомня, че има решение на Националния съвет парламентарната група да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ. За нас правилният път пред държавата е на правителство на националното съгласие с третия мандат. Националният съвет на БСП има готовност да обсъди възможните стъпки, ако първите два мандата за съставяне на правителство са неуспешни“, се казва в изпранета до медиите позиция.

ДПС и ИТН запазиха мълчание по темата.