Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет (ВИДЕО, СНИМКИ)

България ще получи 16 изтребителя

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  10:00 ч. 23.10.2024 г.
 

Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 бе извършен на 22 октомври 2024 г. в производствената база на компанията-производител „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина.

По време на полета са изпълнени голям брой системни тестове за проверка на работните и на свръхзвуковите способности на самолета.

Тестваният изтребител F-16 Block 70 е първият от общо 16, които България ще получи, съгласно двата договора, подписани съответно през 2019 г. и 2022 година.

По време на полета пилотът-изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно проведе множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-ви век,“ каза О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Локхийд Мартин.

„С F-16 Block 70 българските ВВС ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО“, добави той.

 

„От самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител. Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години,“ каза още Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

През 2020 година започна обучението на български летци на F-16. Преди три години екип на bTV се срещна с един от първите обучени военни пилоти.

„Разликата между F-16 и МиГ-29 е, че с джойстик, който е отстрани и управлението е много по-чувствително и по-прецизно по-малко мощен от МиГ-29, с който ускорението реално е по-голямо. F-16 на възраст е сравним с MиГ-29, но е модернизиран много пъти, което значително подобрява качеството и възможностите му. Радарът на самолета е с по-добри възможности, отколкото този, с който разполагаме и ракетите, които използва, също са много по-нови“, казва Александър Велинов.

 

"МиГ-29 винаги е бил мечтаният самолет и аз много се радвам, че имам възможността да летя на него. Той ми даде една стабилна основа и благодарение на това успях по-лесно да премина на F-16. Не, не бих казал, е трудно се минава на F-16, защото по американската програма ти вече имаш опит на предишните им учебни самолети. Така че след това разликата е просто да свикнеш с новия самолет. Те не го възприемат като обучаване на нов самолет, а просто преход", обясни летецът.

F-16 е американски боен самолет, разработен от General Dynamics през 70-те години на 20 век. F-16 е лек и маневрен многоцелеви изтребител за завоюване на въздушно превъзходство.

България купува F-16V Block 70, който е с по-добри характеристики от Block 60. Плановете за обновяване са съобщени от вицепрезидентът на Lockheed Martin по време на авиошоу в Сингапур през 2012 г. Новият вариант включва нов AESA радар, нов бордови компютър, подобрения в кокпита и др. Към месец януари 2018 година F-16V Block 70 все още не е приет на въоръжение в нито една страна-членка на НАТО и на практика наличен е само прототип на този самолет.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK