До минус 1 – 2 градуса паднаха сутринта температурите в най-високата част на прохода Петрохан. Сняг не вали вече, но има слаб ръмеж и пътят е мокър и хлъзгав.

Петрохан осъмна в бяло. Минусовите температури превърнаха снега в лед. Намеси се техника.

Проходът е в режим на зимно поддържане от преди дни.

"Това означава, че ние на опорните пунктове вече имаме локализирани машини, специално за Петрохан са четири комбинирани машини, имаме материали", каза Илия Илиев, директор на ОПУ – Монтана.

Преминаването оттам трябва да е със зимни гуми.

В прохода има остри и продължителни завои, затова са важни и ограниченията на скоростта.

"Имаме и ограничение за преминаване на товарни автомобили през прохода за цялата година над 12 тона, което улеснява трафика", поясни Илия Илиев.

Първият леден ден се размина без инциденти, а побелялото било стана фон за много снимки.

Този зимен сезон републиканската пътна мрежа в област Монтана ще се поддържа от над 100 машини.

Първи сняг на 1 ноември имаше и на Шипка. Проходът осъмна с около 1-2 см снежна покривка, която се задържа за кратко предвид положителните температури през деня. Към вечерта има рехава снежна покривка, която се е задържала само по дърветата и храстите.

Предпоставки за ПТП-та нямаше. Проходът е с дължина около 30 км и се поддържа от две областни пътни управления – Габрово и Стара Загора.

„Изцяло сме готови, всички екипи са на линия. Имаме две дежурни коли по целия проход, още 6 коли, които са в готовност, ако паднат температурите, тъй като тази вечер се очаква температурите да паднат до минус 2-3 градуса, да се опесъчи целия проход, както и панорамният път, който е към Бузлуджа. На опорния пункт имаме необходимите материали от пясък и сол, които са нужни за зимно почистване, дежурните също са на лице”, съобщи инж. Смилен Смилов зам.-управител на снегопочистващата фирма – Казанлък.

От Областно пътно управление в Габрово също са в готовност да посрещнат същинската зима. Към 19 ч. сняг върху пътното платно няма, но шофьорите трябва да бъдат особено бдителни, тъй като на места видимостта е намалена до минимум.