В първия пленарен ден от режима за влизане в сградата на Народното събрание със зелен сертификат депутатите от „Възраждане“ не спазиха новата мярка.

Те избраха да дойдат заедно, избраха и да не показват сертификати, нито пък да си правят тестове.

„Важно е да кажем, че нашите депутати, които имат сертификати никога не са ги използвали. Тези правила са незаконни и нарушават конституцията. Никой няма право да ограничава правото на труд. Ние не отиваме в момента в магазин, ние отиваме да работим“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

Лидерът на партията Костадин Костадинов определи решението за допуск в НС като дискриминационно. „В тази сграда през 1941 година е гласуван закона за защита на нацията и е било забранено да влизат евреи. Направете си сами паралелите дали когато се приемат такива лоши решения, които са незаконни, дали трябва да се спазват“, каза Костадин Костадинов.

Никой не спря депутатите от „Възраждане“. Достъпът до парламента се контролира от НСО, но службата не е получила изрично задача да проверява сертификати.

Повечето от народни представители дойдоха на работа със сертификат в джоба. От „Има такъв народ“ коментираха, че отговорността е лична. „Аз имам сертификат, винаги съм го казвал, сканирах го и влязох. Аз отговарям за себе си“, каза Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов.

Със зелен сертификат в Народното събрание днес влезе и министър председателя Кирил Петков.

В мобилната лаборатория сутринта бяха направени около 30 теста предимно на работещи в администрацията на парламента и журналисти.

Според професора по конституционно парво Пламен Киров, за да може достъпа до определени сгради да се обвързва със зелен сертификат, това трябва да се заложи в закон. „В решението на НС не са посочили по какъв начин се изпълнява това решение, т.е. да не се допуска народен представител без сертификат в НС. Кой да го изпълни? НСО? НСО няма такива правомощия“, обяснява Киров.

Хората, които днес посещават и работят в търговските центрове  показваха зелен сертификат, показа проверка на btv, и се чудеха защо и те не могат като депутатите да влязат без проверка.

Според Пламен Киров депутатите от „Възраждане“ могат да влязат без сертификат в Парламента, но не и в мол, защото техните конституционни функции като народни избранници не са свързани с влизането в мол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!