Пълни улици и празни кафенета и ресторанти. Така започна триседмичното частично затваряне у нас заради коронавируса.

Хубавото време позволи хората да излязат на разходка в много градове.

Снимка: bTV

Без обаче да могат да влязат в ресторантите, кафенета, моловете и фитнеси от днес до 21 декември. Очакванията са новите мерки да доведат до спад на инфектираните, а впоследствие и на починалите с коронавирус.

Снимка: bTV

Днес положителните проби са 36% от направените PCR тестове - почти 200 от новите заразени са медицински лица. Оздравелите са над 1800, но починалите с вируса също са много - над 150 души.

Освен ресторантите и кафенетата, врати затварят и моловете, и търговските магазини. Също така училища, университети, детски градини и ясли.

Забраняват, както и тържествата, и събиранията с повече от 15 души, спортните мероприятия за деца до 18 години и културните мероприятия.
Преустановяват се и екскурзиите.

Снимка: bTV

Както до сега ще работят хранителните магазини, аптеките, банките, дрогериите, офисите на мобилните оператори и бензиностанциите. Отворени ще останат и театрите.

Изключения се правят за ресторантите, които могат да доставят храна по домовете и малките магазинчета.

Зеленият коридор за пазаруване за хора на и над 65 години е от 08:30 и 10:30 ч. Отново последва объркване.

Някои от пазаруващите бяха върнати, защото не са разбрали, че нямат право да са тук от 8:30 до 10:30 ч.

Няколко часа по-късно с покачването на температурите центърът на града се промени.

„Точно по „Витоша“ е оживено, но по малките улички, затворени магазини и кафененета, малко тъжно“, коментира Карина Димитрова.

А докато все още заведенията се борят за компенсации, от бизнеса се определят като изкупителна жертва, а мерките намират за безсмислени.

Снимка: bTV

„Улиците са пълни, заведенията са празни. Тези хора ще намерят друг начин да се забавляват тази вечер най-вероятно“, коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

В Пловдив паркингът на голям магазин за техника беше пълен с автомобили. Желанието на хора да си купят уредба се оказва по-голямо от страха от коронавуриса.

Снимка: bTV

„Капана“ остана необичайно пуст.

В Бургас общината сформира екипи с полицията и тръгнаха на проверки.

"Отвсякъде е затворено, това стъкло се отваря след един час, през витрината", каза Рами Шублак - управител на заведение.

Равносметката – по централните улици повечето заведения остават изцяло затворени.

В средата на следващата седмица се очаква да приключат преговорите между заведенията и управляващите. Ако бизнесът не получи исканите компенсации, оттам са готови за протест.