Румен Радев в момента не става президент, става премиер. Той не се занимава с това да получава поздравителни картички, събира министри и негова е отговорността за управлението. До преди шест месеца едва ли си е представял какво ще му се налага да прави. Това каза в предаването „Лице в лице” социологът Първан Симеонов.

По думите му Радев има политически усет и днешната му реплика, която ядоса депутатите: „Имате още една седмица”, по-скоро ще се хареса.

Симеонов каза, че в речта на президента сме видели легендата за Радев, и че институцията говори деперсонализирано. По думите му президентвото трябва да говори малко по-дипломатично и доста премерено, особено в този свят, в който живеем.

"Институцията говори около 30 минути, но за 30 секунди проговори човекът и доста сериозно ухапа", добави социологът.

Според него това беше провокация, "дали предизвикана от неговите думи или подготвена предварително е друг въпрос". Радев тепърва ще бъде подлаган на провокации, смята Симеонов.

По думите му речта на президента може да се обобщи като балансирана.

Цялата му реч беше изградена на принципа: ”Да, но...”

Тя звучеше национално-социално. Това е и комбинацията която направи Радев президент, припомни Първан Симеонов.

Според политика Антон Кутев заявката за баланс е правилната. Това, което според него е липсвало в речта на президента е рязкото отделяне на приоритети.

„Той се опита да отдели няколко приоритета, но те бяха прекалено много, за да могат по някакъв начин да изтеглят вниматието и да подчертаят същността".

Радев се опитва да заяви една активна позиция в политиката и да пази баланс, но и двете неща са въпрос на умения, което не е лесно, а той не е политик, добави Кутев.

"Дали ще има умението да бъде хем проактивен, хем да не нарушава правилата в държавата в степен, в която да стане нетърпимо, дали ще може да прави тези баланси, които в тази реч се опита да прави (…) Тези неща, които сега се видяха при него, тепърва ще се развиват. Мисля, че има огромен потенциал в него", добави Антон Кутев.

Според него Румен Радев трябва да постави в дневния ред на обществото горещите въпроси за хората, тъй като той е носител на доверието. "Докато го има, трябва да бъде лидерът в поставянето на реалните казуси".

Какво още дискутираха в студиото на "Лице в лице", вижте във видеото: