Първата рокада в кабинета „Борисов 3” вече е факт. Новият здравен министър е Кирил Ананиев. Той беше избран днес от парламента с подкрепата на половината народни представители.

Кирил Ананиев поема поста след оставката на проф. Николай Петров. Със 121 гласа „за” и 85 „против” мнозинството в парламента избра новия министър.

Кирил Ананиев каза, че поема здравеопазването като кауза и ще се опита да създаде баланс и спокойствие в системата. Той увери депутатите, че ще работи с всички парламентарни групи, независимо дали са гласували „за” или „против” кандидатурата му.

По време на дебата скандали в пленарната зала имаше, но те не бяха по същество или за личността на отиващия си или новия министър, а за това трябваше ли премиерът Бойко Борисов лично да дойде и да направи номинацията.

Така или иначе обаче, Кирил Ананиев получи одобрението на половината парламент и положи клетва. При официалното приемане на поста той получи от своя предшественик доклад за свършената работа.

Ананиев оглави здравното министерство в доста горещ момент.

Секторът е на нокти заради неговото предложение догодина Касата да не плаща за нови дейности в болниците и за нови лекарства. Целта е да се дисциплинират разходите, които непрекъснато растат.

Совалките за отмяната на предложението преди окончателното гласуване на бюджета вече започнаха.

По всичко личи, че това ще е първият удар срещу политиката, която Ананиев иска да провежда.

Мораториумът би „ударил” хората в Смолянско. От години се водят битки да се открие инвазивна лаборатория към кардиологичното отделение на местната болница.

Здравното министерство е отпуснало 1 милион лева, а по план лабораторията трябва да заработи през месец май догодина.

„Болните от Смолянска област имат право на ново съвременно лечение на сърдечно-съдовата патология. Ние сме единствената област в страната, която към момента няма инвазивна лаборатория”, посочи д-р Нина Шехова, началник на Кардиологично отделение в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян. 

Всеки месец десетки пациенти преминават през болницата с нужда от процедури, за които се изисква такава лаборатория. 

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова  вече даде заявка, че ще предложи промяна в бюджета на Касата преди окончателното му гласуване. Така че забраната за финансиране да се отнася само до ненужни дейности. Това обаче е свързано със спешно приемане нова Национална здравна карта, която да замести отменената от съда.

Едногодишен мораториум се превижда и върху новите терапии за лечение.

„На тези пациенти в крайна сметка не им остава толкова много живот, че да могат да чакат 1 година държавата да наложи мораториум върху тези лекарства, те имат нужда от лечението тук, сега и веднага”, коментира д-р Иван Вецев от Националната пациентска организация. 

Ако лекарственият мораториум бъде гласуван, пациентите излизат на протест.

Стана ясно, че двама от заместник-министрите в МЗ си отиват - Мирослав Ненков и Лидия Нейчева. На тяхно място застават Бойко Пенков и Жени Начева, която в първия кабинет на Борисов подаде оставка като шеф на Касата след скандали и обвинения на прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на новия здравен министър трябва да се справи и с нормативния дефицит, който настъпи заради поредицата важни документи, които съдът отмени.

Ще се сблъска и с проблеми, чието решение се отлага от години, като износа на лекарства, заради който периодично те изчезват от нашия пазар, както и реформата в ТЕЛК.