57-годишен мъж от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори, съобщават от вътрешното министерство.

, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.

До осъдителната присъда на 57-годишния мъж се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена вчера на територията на община Долна Митрополия.
“Служители от РУ Долна Митрополия и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен извършиха множество процесуално – следствени действия - претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели”, съобщават от министерството.

По реда на чл. 83 от ЗМВР в село Ставерци бе проверен личният му автомобил, където е открита тетрадка, с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия.

“Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града, той е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия”, добавят от вътрешното министерство.

Първоначално беше задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той бе привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен.

Мъжът е направил самопризнания. Днес Районният съд в Плевен одобри споразумение между Районна прокуратура – Плевен и защитата му и е наложено наказание 8 месеца условно с три години изпитателен срок. Освен това той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от три години.