Два индийски слона са новите обитатели на Зоологическата градина в София. Те са пристигнали от зоопарка в Аугсбург, Германия.

Фрося и Луиза са пристигнали късно снощи със специализиран транспорт. Животните са били пуснати първо във вътрешните пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация.

Първото, което слоновете са направили след продължителното пътуване, било да си "вземат прашна баня".
Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети Зоологическата градина, за да провери как се чувстват новите обитатели, и разговаря с гледачите.
 
Снимка: Столична община

В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени условия за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60-годишна възраст в края на 2021 г.

Зоологическата градина в София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години. На нейното лого е изобразен слон с корона.