Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари на Спешната помощ в различни градове в страната излязоха на протест.

Причините - състоянието на здравната система, предстоящата четвърта вълна от COVID-19 и правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на здравните служители.

Снимка: Ладислав Цветков

Демонстрации има в осем града у нас - София, Монтана, Пазарджик, Русе, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В София протестът на здравните медици започна от сградата на Министерството на здравеопазването, продължи по софийските улици и стигна до сградата на Президентството.

Здравните работници настояват допълнителните 1000 лева, които получават за работа при неблагоприятни условия, да им бъдат изплатени. По техни думи те не са изплащани от юни насам.

Медиците имат негодувания и срещу новата методология, която изисква да има доказан COVID болен и след това да получават своето възнаграждение. Протестът иска и оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Снимка: Ладислав Цветков

От здравното министерство заявиха, че новите правила за допълнителни възнаграждения целят справедливо заплащане на средствата. Ако медик или немедицинско лице е имал 4 дежурства по 7, то за отработените 28 часа той ще получи 20% от цялата сума - 200 лева, независимо от възможността само в едно от четирите си дежурства да е имал контакт с пациент с доказан COVID-19.

Протестът на здравните работници на първа линия в Бургас е с акцент върху свръхнатовареността заради претъпканите с туристи курорти и увеличаващите се случаи на коронавирус.

Снимка: Ладислав Цветков

Те се събраха пред свободните линейки на пътна помощ, а с включените им сирени предупреждават, че силите им са на изчерпване.

Медиците в Русе пък поискаха и глоби за подадени фалшиви сигнали.

Техните колеги от София ще се върнат и ще протестират отново пред сградата на Министерството на здравеопазването тази вечер.

Очаква около 18 ч. представители на националните синдикати "Защита" и "Подкрепа" да се срещнат в сградата на Парламента с представители на партия "Има такъв народ", за да бъдат обсъдени исканията на протестиращите.