Партия „Българско лято“, създадена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, все пак ще участва на изборите – въпреки, че по-рано регистрацията ѝ беше отказана. Друга формация прие да ѝ предостави листите си, съобщава БНР.

Става дума за „Българско национално обединение“. То съществува в сегашния си вид от 2017 г., когато в него са се влели 10 по-малки партии, като сред акцентите в програмата ѝ са прекратяване на концесиите и референдум за ЕС и НАТО.

Днес лидерът ѝ Георги Георгиев обясни, че партията му става мандатоносител на проекта на Божков, защото „винаги се е борила срещу статуквото“: „Именно поради тази причина ние припознаваме целите на „Българско лято“, както и заявката на господин Божков за промяна на политическия модел“.

На изборите за евродепутати преди две години партия БНО издига кандидатурата на Евгения Банева, която вече е подсъдима заедно със съпруга си Николай Банев.

Имаше ли интрига?

Васил Божков, който се укрива в Дубай, не изпълни обещанието си да обяви точно в 13:00 часа с чия регистрация създадената от него формация "Българско лято" ще се яви на парламентарните избори.

„Не съм политик. Никога не съм искал да бъда. Имах мисия – да спасим културното наследство на България, сега мисията ми е друга – да спасим бъдещето. Бъдещето се кове днес. Хунтата всячески се опитва да ни попречи, няма да успеят. Мандатоносител ще бъде обявен. Ние сме силата. Бъдете здрави!“, заяви той в пряко предаване на своя „Фейсбук“ профил.

Два часа по-късно обединението с БНО беше оповестено официално.

Магистрат, активист, политик

През последните дни в различни сайтове се ширеха спекулации, че „Българско лято“ ще си партнира с борещите се срещу поискано от прокуратурата заличаване националисти от „Възраждане“.

Партията на Костадин Костадинов оповести водачите на своите листи на пресконференция в БТА по същото време, в което се очакваше и Васил Божков да обяви как ще действа на парламентарните избори.

„Името на „Възраждане беше намесено в една много глупава инсинуация, а нашата идея и нашата цел е да управляваме самостоятелно и в името на това ние участваме в изборния процес“, заяви Костадинов, цитиран от онлайн изданието на в.„Банкер“.

В листите на „Възраждане“ силно впечатление прави присъствието на бившата съдийка Румяна Ченалова. Като магистрат тя стана известна с решенията си по дела с висок обществен интерес. Кариерата ѝ претърпя обрат, след като заради конкретен процес през 2015 г. тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за „гнили ябълки“ в съдебната ни система.

Ченалова в крайна сметка спря да бъде съдия, а междувременно се появиха серия от разговори, за които се твърди, че са с участието на Ченалова и бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.

В записите се говори за преплитане на власт и бизнес, но до последващо разследване на казаното така и не се стигна.

Снимка: Явор Николов

Междувременно бившата съдийка стана остър критик на властта и на процесите в съдебната система. През последните месеци участваше и на протести, организирани от „Възраждане“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!