Протест срещу посещението на турския президент Ердоган в България организират от партия "Възраждане".

Председателят й Костадин Костадинов посочи в ефира на bTV, че недоволството ще се проведе по обяд в центъра на Варна и цели да покаже, че той не е желан и няма място в България. „Особено след последните си провокативни изявления и продължаващи военни провокации към Гърция и Кипър, след агресията към съседни държави. Той нарушава правата на населението и гражданските свободи на турците. Държим се като турски вилает, унизително е как ръководителите на Европейския съюз ще се молят на Ердоган да не пуска нелегални емигранти”, коментира Костадинов.

Ще покажем, че той не е желан тук. Той няма намерение да прави отстъпки и ще си иска трите милиарда евро обезщетение, добави организаторът на протеста. Костадинов допълни, че емигрантите са там и защото Турция се меси в Сирия вече над 7 години. „Не смятаме, че ЕС действа равнопоставено - преди дни в Брюксел лидерите дружно осъдиха предполагаемата руска намеса в отравянето на Скрипал. Но когато той каже, че Кърджали и части от Гърция и Кипър са част от душевната граница на Турция не е проблем, коментира той.

По думите му България не се държи като държава, а като територия, като транзитно депо, в което лидерите на ЕС се свеждат до обслужващ персонал.

Петър Воденски
Снимка: btvnovinite.bg

Петър Воденски, който е бивш посланик в Турция, коментира, че не се учудва от думите на лидера на „Възраждане”.

Според посланика Турция си защитава интересите и Ердоган маркира територии. „Не само за пред своите партньори, но и във вътрешен план пред турците. Той се готви малко или много за избори и във варна ще защити всички свои позиции – парите за бежанците, преговорните глави за членство в ЕС и затова, че европейски правителства и САЩ въоръжават кюрдските милиции в Сирия.

Воденски посочи, че президентът на Турция очевидно е намерил нещо в Африн и ще видим ще има ли оръжия, които да са българско производство.

Той коментира, че срещата ще бъде трудна, но дипломацията и разговорите са по-добрият вариант от това само по медиите да се говори.