Повечето парламентарни сили са категорични – 2 октомври е очакваната дата за предсрочния вот. Няма изненади и сред имената на служебните министри, но сред партиите се чуват противоречиви мнения.

Пестеливи бяха днес от партиите в отиващия си 47-и парламент. И все пак – мненията са полярни.

От „Има такъв народ“ смятат,  че с новите имена президентът е „заложил добри основи“. От левицата пък очакват „реваншистки настроения спрямо БСП“.
От ГЕРБ се надяват служебното правителство да се съсредоточи върху организирането на изборите. „Възраждане“ са на същото мнение.

Останалите формации се въздържаха от коментар.

От „Продължаваме промяната“ запазиха мълчание за състава на служебното правителство. Преди да стане ясен то обаче, в последния си ден като вътрешен министър в кабинета „Петков“ Бойко Рашков заяви, че министерското кресло няма да му липсва, не му е предлагано още и да се включи в листи. 

От ГЕРБ отказаха да коментират служебния кабинет поименно, но подчертаха, че най-трудна ще е задачата на служебния министър на енергетиката.

От „Възраждане“ изпратиха позицията си писмено: „Основната  задача на едно служебно правителство е да проведе честни избори. Предното служебно правителство показа, че при желание  купеният вот може да бъде овладян в значителна степен.

Демократична България и ДПС днес запазиха мълчание“.

Според указа на президента изборите за 48-ото Народно събрание ще бъдат на 2 октомври, което означава, че предизборната кампания започва на 2 септември. От БСП  изразиха притеснение, че кампанията ще е в разгара на отпускарския сезон.