Народното събрание отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи репортер на bTV.

Депутатът от ГЕРБ поиска да си тръгне от политиката, заради скандала „Кумгейт“ в Хасково, но колегите му от управляващото мнозинство не го пуснаха.

Скандалът избухна, след като депутатът от БСП Елена Йончева обвини Добрев, че кадрува в местната власт в Хасково.

„За” напускането му гласуваха 97 народни представители, а против – 99. 19 души се въздържаха.

Снимка: bTV

Добрев поиска прегласуване, но и на него оставката му беше отхвърлена.

По-рано на извънредна пресконференция в Евксиноград премиерът Бойко Борисов заяви, че Добрев му е казал, че ако оставката му не бъде приета от парламента, пак ще си я подаде.

„Няма да внеса оставката си втори път преди да се убедя, че резултатът от гласуването ще бъде различен”, категоричен бе Добрев. „Колегите ме поставиха в много тежка ситуация. Те не приеха този мой личен акт”, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Днес в парламента народните представители от ГЕРБ буквално го умоляваха да не напуска. Чуха се реплики като:

„Моля те, не скачай от борда на кораба. Корабът, който води България към цивилизована Европа. Защото, ако скочиш, няма да можеш да стигнеш до брега, червените акули ще те разкъсат още във въздуха“ (Спас Гърневски, ГЕРБ).

„А кой ще бъде следващият, ако дадем Делян? Ние не даваме Делян!“ (Цвета Караянчева, ГЕРБ).

„Очевидно всички обичат Делян“ (Велислава Кръстева, ДПС)

И отляво, и от дясно взаимно се обвиняваха чие семейство е имало повече изгода от участието във властта.

Самият Добрев заяви: „Г-жо Йончева, аз ще остана в политиката с уважението на хората и нещата, които съм свършил. А вие ще останете като мой палач и убиец в политиката“.

Снимка: Ладислав Цветков

Същевременно БСП похвали Йончева, че дала тон на разкритията и предупреди Бойко Борисов, че с действията си ГЕРБ искат да бламират лидера си.

„Като лидер на лидер му казвам, като лидер който е получавал удари от свои, г-н Борисов, вашите днес ви свалят, не буквално, днес ГЕРБ ви свалят от пиедестала на който стоите“, заяви Корнелия Нинова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Добрев определи твърдението за бламиране на лидера като абсурдно. „Няма разнобой такъв, какъвто иска да го представи колежката Нинова”, коментира той.

„Още днес или утре ще разговарям с адвокати. Ще съдя г-жа Йончева и всички останали, например Александър Симов, когото чух да ме клевети по една от телевизиите. Всеки човек трябва да носи отговорност за думите си”, допълни още Добрев.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ се събра, за да обсъди поведението си в пленарната зала за днешното гласуване.

Еднозначно решение на депутатите от ГЕРБ нямаше. Делян Добрев е поискал колегите му да се съобразят с решението му да напусне парламента и да гласуват той да си тръгне.

Иначе вероятно той ще остане областен координатор на партията в Хасково.

Междувременно съпругата на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – Пламена, напусна държавното дружеството „Булгартрансгаз“. Вчера БСП заговори за роднински връзки в енергийното дружество.