Със 121 гласа „за“, 74 „против“ и без „въздържал се“ парламентът преодоля поредното президентското вето, с което на практика отново потвърди част от върнатите за ново разглеждане промени в Закона за ДДС.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане конкретен параграф от закона, приет на 19 ноември.

С него се въвеждаха нови положения в Закона за потребителския кредит, които според държавния глава са недопустими в една правова държава с разделение на властите.

Според Радев те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощията на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Част от текстовете, даващи възможност на фирмите за бързи кредити да събират неустойка в двоен размер, по предложение на независимия депутат Спас Панчев и подкрепени от управляващите, бяха оттеглени веднага след като адвокати алармираха за възможни злоупотреби от страна на фирмите за бързи кредити.

Последва спешно заседание на Бюджетна комисия, където промени бяха премахнати, а поправката на поправката бе приета и през преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г., с което окончателно отпадна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!