140 депутати в Народното събрание гласуваха единодушно присъединяването на Северна Македония към НАТО.

"Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури. Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни", заяви външният министър Екатерина Захариева.

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.

„НАТО за нас стана реалност”, заяви Джафери и благодари на България за подкрепата, която е оказала на страната ни по нейния евроатлантически път.

„Убеден съм, че присъствието на България покрай нас е силна гаранция за това, че ние и Западните Балкани ще се развиваме и напредваме, което ще донесе мир, стабилност и благосъстояние на всички граждани. Хубаво да имаш искрени приятели, но още по-хубаво е чувството, когато това са нашите съседи“, заяви Джафери.

Парламентът ратифицира протокола в отсъствието на левицата. Това доведе до критики от страна на управляващото мнозинство.

„Не приемаме ултимативното поведение и този нарцисизъм в лидерството на БСП. Бъдете смели, бъдете искрени към вашите избиратели в политиката. Страхът води до загуба на обществено доверие, страхът не ви прави полезни за обществото. БСП затвърди, че няма необходимост от парламентарно представителство и в Европейския парламент”, заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък предложи анекс, с който да се решат всички исторически спорове. Председателят на НФСБ Валери Симеонов от своя страна поиска правата на българите в Македония да се спазват.

„Позицията на част от „Обединените патриоти” е, че ще подкрепим присъединяването на Македония към НАТО, но искаме да отправим забележки към управлението на Македония за отношението към хората, които имат българско съзнание, а те не са малко. Техните права бяха ощетявани и за съжаление към настоящия момент това е факт. Общата ни история задължава едно по-коректно отношение и спазване на правата на всички българи в Македония”, каза Симеонов.

"Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за” - последователно и безкомпромисно”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Нашите колеги от БСП ги няма. Те за пореден път продават сигурността и са против сигурността на Западните Балкани и Югоизточна Европа. БСП, верни на коминтерновската политика, ги няма в залата да подкрепят братска Македония. Без значение от вътрешните отношения между партиите, важно е, когато става дума за български интерес всички партии да подкрепят едно такова решение”, заяви Юлиан Ангелов от „Обединените патриоти”.

„Положихме много усилия. Да благодарим на парламента за това мъдро решение по повод ратификацията по приемането на Северна Македония в НАТО”, заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на кабинета.