Парламентът одобри правителството да преговаря със САЩ за F-16 с гласовете на ДПС. Патриотите бяха разделени при гласуването – 14 гласуваха "против”, а  11 – "за”. 

Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха "против" и нито един "въздържал се".

Депутатите отхвърлиха предложението на Волен Сидеров да получим самолетите безвъзмездно заради ползването на наши военни съоръжения от САЩ.

„Пакетът, който ни се предлага от САЩ, превръща самолета във високотехнологична бойна система с възможности за сериозна защита“, поясни ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ.

Правителството се е насочило към придобиването на F 16 от САЩ и ние го одобряваме, защото предлагат пълен пакет с въоръжение - това, което  Европа не може да предложи. Европа може да ни предложи само ракети въздух – въздух. Тези ракети са два, два и половина пъти по-скъпи. Второ, предлага ни един високотехнологичен нов радар“, обясни ген.  Константин Попов.

„ Много се изговори за и против, но аз искам да дам хронология, защото всеки от нас трябва да направи информиран избор”, отбеляза в началото на дебатите зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов.

Той обърна внимание, че през 2010 г. в първия кабинет на премиера Борисов е започнало да се изпълнява ангажимента за инвестиционен разход и модернизация на българската армия.

 „Към тогавашния момент мога да кажа, че към 2012 г. имаше приключена процедура, която беше гласувана от Министерския съвет. Тя трябваше да бъде гласувана в българския парламент. Поради определени събития се стигна да политически криза и отидохме на предсрочни парламентарни избори. Точно 2012 г. и забележете в изводите, употребяваният боен самолет в пакет, предложен от Португалия и САЩ има изразени най-добри комплексни показатели“, каза още Цветанов.

По думите му има и интервю на летеца Румен Радев, който говори точно какви биха могли да бъдат дефицитите, ако не се стигне до модернизацията.

Днес наистина е важен ден за България, посочи лидерът на БСП – Корнелия Нинова, но според нея гласуването в парламента е предрешено.

Според нея начинът, по който българското правителство проведе тази процедура, злепостаяи американските ни партньори, злепоставя България пред европейските ни партньори и добавя допълнително  вода в мелницата на междуинституционалната война.

За да има баланс на силите, в България ще имаме най- мощното оръжие и ще имаме най- модерното оръжие на Балканите. F-16 e модификация пето поколение, отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.