Същинска буря се разрази във фейсбук страницата на столичната дирекция на МВР. Органите на реда използваха социалната мрежа, за да покажат осъдени лица, които се укриват. Вместо информация от бдителни граждани обаче в дискусиите под снимките се включиха самите издирвани.

Поводът стана публикация, в която бяха поместени снимките на десетки осъдени, които се укриват от властите.

Една от „звездите” е Красимир Тончев, който в коментарите под снимката си дори е публикувал телефонния си номер за връзка с него.

Друго издирвано от МВР лице – Сергей Николов, пък се оказа в затвора, докато полицията го търси.

Красимир Тончев се издирва от властите у нас. Той обаче е в Германия. И пише под снимката си: „Аз съм осъден за шофьорска книжка на пробация”.

СДВР пък заформя комуникация с издирвания и му отговаря. „Много добре г-н Тончев знае, че присъдата му „пробация” е станала „ефективна”, което налага да бъде обявен за издирване, за да изтърпи наказанието си. Затова е даден за издирване и чрез Интерпол”, посочват от там. 

Адвокат Николай Хаджигенов не се изненадва от подобни куриози – били ежедневие. „Цялото МВР, воглаве с прокуратурата, е един комедиен сериал. И това е една чудесна илюстрация. В тези списъци редовно има лица, които са починали, изтърпели присъди и т.н.”, посочи той. „Тъжната истина е, че никой не ги е търсил тия хора”, смята Хаджигенов.

Парадоксите в страницата на СДВР не свършват с Тончев.

Издирваният Дичо Дичев отговаря на жена, която пише, че той е в Лондон. „Кажи им, Мариела. Даже може да ги пратиш в офиса или да им дадеш номера ми. Смешници”, пише той. Дичев не се крие. Последната му снимка е качена преди дни.

„Това са хора, които са издирвани, които са престъпили закона – и ви моля не да слушате тях, а да слушате институциите. Каквото се случи с него – ще го намерим, ще го поканим и така-нататък, каквито са правилата”, разясни вътрешният министър Валентин Радев.