„Пазете мира, разпространявайте мира“. Това е посланието, с което главата на Римокатолическата църква посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация по повод на 24 май.

„Вие сте народ с много дълга история и дълбока вяра”, заяви папа Франциск. По думите му българите почитат традицията, която гледа към бъдещето. 

Пак по традиция в Деня на славянската писменост и българската култура наше пратеничество е на посещение във Ватикана. Начело на  българското представителство е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Делегацията беше приета на аудиенция при папа Франциск.

Това се случва само 20 дни след посещението на Светия отец в България, под мотото „Мир на земята". Делегацията ни в Рим включва представители на изпълнителната власт, на Българската православна църква и на Католическата църква. 

Народните представители влязоха точно в 11:30 ч. българско време на аудиенция при Светия отец, която продължи половин час. След това последва и разговор на четири очи между него и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Много мила среща, много впечатляваща среща. Освен послание към младите хора, папата не забрави да спомене възрастните, нашите родители, каза да ги зачитаме и обичаме”, разказва Караянчева и допълва, че е благодарила за посещението му в България и добрите му послания като обединение, обич и разбирателство между народите.

Снимка: Пресцентър на НС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е дарила на Главата на римокатолическата църква реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции. Поводът е годишнината от приемането на първия ни основен закон.

Снимка: Пресцентър на НС

По време на срещата папа Франциск е благодарил за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България. Светият отец е подарил на председателя на парламента метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка. В основата на статуетката  е написано посланието „Пазете мира, разпространявайте мира“.

Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски, посочва папа Франциск и добавя, че е бил впечатлен от личността на българския патриарх Неофит, който е човек на вярата и смирението.

Програмата на делегацията ни продължи с поднасяне на венец на паметника Иван Вазов. Празникът на славянската писменост и култура беше отбелязан и в Рим с молебен на гроба на свети Кирил в базиликата „Сан Клементе”.

В този момент визитата продължава с официален прием на делегацията в Българското посолство в Рим. На него Караянчева ще подари специални плакети на гостите по повод 140 години от установяване на двустранните дипломатически отношения между италия и българия.