За първи път в базиликата "Сан Клементе" в Рим български архиепископ води служба. Президентът Румен Радев определи това събитие като историческо.

Държавният глава бе приет от папа Франциск във Ватикана по повод отбелязването на делото на светите братя Кирил и Методий.

"Папата отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве, духовен напредък и единение. Нека по често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий", каза държавният глава.

"Това е огромно признание. Все повече католическата църква се отваря за наши източноправославни служения. Това е многозначително", допълни Радев.

Базиликата "Сан Клементе" е известна в България с това, че в нея на 14 февруари 869 г. е погребан св. Кирил. Българската делегация се поклони пред мощите му.

„Папа Франциск има желание нашите църкви да се сближават още повече. Имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения“, каза още държавният глава.

По думите му това, което става всяка година на 24 май - да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е важен знак за признание към България не само за делото на братята Кирил и Методий. Това е важен знак и за ролята и мястото на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят.

"Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси, той живее с тях и взима активно отношение по всички съвременни проблеми. Разговаряхме и за съвременния бич в държавността - корупцията, която е и в църквата. Папата разказа, че баба му, освен че му е показала българското кисело мляко, му е казала следното: "Дяволът влиза в човека през джоба", разказа Радев. 

По думите му особеното при тази визита е, че за разлика от предишната през 2017 г. сега българската делегация е получила достъп до Ватиканската апостолическа библиотека. Там той разгледа фрагменти от открития преди няколко години трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“, написан от архиепископ Петър Богдан Бакшич.

"Ръкописът има невероятно значение за нашето осъзнаване като българи и нация и за започването на нашето възраждане", каза президентът и припомни, че написването на ръкописа предшества „История Славенобългарска“.

Ръкописът се съхранява в библиотеката в Модена, а Администрацията на президента е предприела инициативата той да бъде изложен в България за месец.