Увеличава се броят на бездомните хора в Русе, които се нуждаят от помощ. През студените зимни месеци за тях се грижат доброволци от Българския червен кръст, които им осигуряват храна. 

Средствата, отпуснати за кризисната трапезария, обаче са недостатъчни, тъй като хората, изпаднали в беда, се оказват повече от очакваното. 

Снимка: btvnovinite.bg

Заради пандемията, храната се раздава един път в седмицата – освен топла супа, хората в нужда получават още сандвич за вечеря, топъл чай и хранителен пакет, който съдържа консервирани и пакетирани храни, които да им стигнат за около седмица. 

Банята засега не може да се ползва, но вместо това са осигурени дезинфектанти и маски. При съмнения за COVID-19 ще се правят изследвания. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме уверението на здравните власти, че ще можем да насочваме хора, на които да бъдат направени тестове. Има хора, които си имат адреси, т.е. нямат добри условия, но могат да бъдат карантинирани. За другите в момента е в процес да се подготви място, където да бъде изолатор“, казва Антоанета Ябанозова, директор на БЧК-Русе. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Червения кръст се надяват, че и тази година добри хора ще ги подкрепят с дарения, за да могат на свой ред да помогнат на нуждаещите се.

Наред с трапезарията, БЧК се грижи и за четири кризисни центъра, където помагат и общините по места. 

Те са по основните направления за София, Варна и Силистра - в село Бъзън, на гара Бяла, в Сливо поле и в село Пиргово. Там хората могат да бъдат приютени за едно-две денонощия, ако се наложи и ако има тежки зимни условия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!