Едно съдебно заседание във Варна в сряда предизвиква сериозен интерес. Окръжният съд гледа делото по несъстоятелността на девненския завод „Полимери" на бизнесмена Николай Банев. Един от най-големите кредитори на завода – държавната компания АЕЦ „Козлодуй”, е поискала от съда назначаването на Панайот Велков за синдик на завода в самия край на производството. Името на Велков стана известно около делата за TV7 и след скандала със съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, която френският посланик в София нареди сред „гнилите ябълки” в българската съдебна система заради присвояването на фирма на френски инвеститор, като в схемата участвал и синдикът Панайот Велков.

Делото за несъстоятелност на „Полимери” АД започна във Окръжния съд във Варна преди точно две години. Тогава съдът назначи временен синдик - Иван Балабанов. След това кредиторите го одобриха за постоянен синдик.

Сега обаче делото навлиза в ключовата фаза на осребряване или продажба на имуществото.

И точно в този момент един от 400-те кредитори иска смяна на синдика - не с кого да е, а с Панайот Велков - добил голяма известност покрай скандала с френската компания „Белведере" и смятан за приближен на съдия Румяна Ченалова.

Другият ключов въпрос е кой иска назначаването му - най-големият кредитор на „Полимери” - АЕЦ „Козлодуй”, който пък е собственост на Българския енергиен холдинг. 47% от вземанията на всички кредитори на „Полимери” са на Атомната централна. Защо държавата иска да назначи скандалния Велков вероятно ще стане ясно на заседанието в сряда следобед.

Снимка: bTV

Искането за смяна на синдика на „Полимери” идва в последния етап от производството по несъстоятелност на дружеството. Настоящият синдик на завода Иван Балабанов не вижда нищо притеснително в това. „Моето обяснение е следното - това е право на кредитора. Няма драма в това нещо, няма трагедия. Започнал съм осребряване на активите, но основните неща не са пускани за продажба”, обясни пред bTV Балабанов.

Синдикът не може да обяви на каква стойност са активите, които предстои да бъдат разпродадени, вероятно от неговия наследник, защото оценката им все още не е готова.

„Той (Панайот Велков – бел. ред.) е отскоро в списъка на синдиците, не го познавам. Моят опит е 14 години. Мога да кажа само, че производството по несъстоятелност не е само теория. В работата е съвсем друго”, коментира Иван Балабанов.

По телефона bTV се свърза с Панайот Велков - синдикът, когото АЕЦ „Козлодуй” са си пожелали от съда. „Не мога да коментирам. Не знам дали това, което казвате в момента, е така”, заяви лаконично той в разговор по телефона.

Скандалът около Велков не може да спре назначаването му

Скандалът около френската фирма „Белведере”, в който беше замесен синдикът Панайот Велков заедно със съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, не може да повлияе на назначаването му за синдик на „Полимери” АД. Това обясни пред bTV заместник-председателят на Варненския окръжен съд Мария Терзийска. „Съдът не работи под обществен натиск”, подчерта тя.

„В ръцете на събранието на кредиторите е да взема решение за смяна на един синдик с друг.

На събранието съдът е един администратор на данни – не влияе нито на предложенията за синдик, нито за избора на един или друг синдик. Съдът следи за упражняване на процесуални права от страна на кредиторите, за кворума в залата и за мнозинството”, обясни още Терзийска.

„За да смени синдика, съдът обикновено се съобразява с това дали има решение на кредиторите, дали синдикът отговаря на условията за назначаване на тази позиция и дали не съществуват пречки за неговото назначаване – това се удостоверява със съответни писмени документи. В противен случай не може да не го назначи”, коментира съдията.

Мария Терзийска допълни, че синдикът е основен изпълнителен орган в производството по несъстоятелност. „Той опазва имуществото, осребрява това имущество, грижи се за защита на интересите както на длъжника, така и на кредиторите в това производство. Много неща зависят от поведението на синдика и то трябва да е подчинено на интересите на кредиторите и да се развива в рамките на закона”, посочи още тя.

АЕЦ „Козлодуй” (не) иска синдика Велков

Над 24 млн. лв. са парите, които трябва да стигнат до кредитерите, а над 800 000 лв. са задълженията на дружеството към хора, които са работили там.

bTV разполага с молбата на АЕЦ „Козлодуй” до Варненския окръжен съд от 20 октомври 2014 г., в която се твърди, че като кредитор Атомната централа има повече от 47% от вземанията. С този аргумент дружеството настоява за смяна на синдика и посочва като свой избор именно Панайот Велков.

В писмо до bTV от АЕЦ „Козлодуй” обясниха, че искането е мотивирано „единствено от необходимостта да бъде ускорена продажбата на активи на „Полимери” АД, за да се изплатят сериозните й задължения към АЕЦ”.

„След анализ на изпълнението по делото, подкрепен и от факта, че на 31.10.2014 г. синдикът на „Полимери” АД е получил разрешение от Окръжен съд – Варна за продажба на елегазова комплексна разпределителна уредба (ЕКРУ 110 kV) и прилежащи сгради (основното обезпечение на вземанията на атомната централа), е взето решение да се ревизира първоначалното предложение за ускоряване на процеса по несъстоятелност. В резултат на това, още на 03.12.2014 г. АЕЦ „Козлодуй” ЕАД е дала изрични писмени указания на своя представител по време на предстоящото на 17.12.2014 г. събрание на кредиторите на „Полимери” АД да гласува против смяната на синдика”, се казва още в писмото на дружеството до bTV.