Истински празник за любителите на книгите започна днес в НДК. Опашки се извиха още преди откриването.

Освен Панаира на книгата, в двореца се провежда и шестото издание на международен литературен фестивал. Така читателите ще могат да се срещнат и с някои от любимите си български и чуждестранни автори.

На разположение са 160 изложбени щанда на 6 нива. Отстъпките варират от 10 до 50%. Събитията продължават до 16 декември – от 10 ч. до 20 ч.

Снимка: Ладислав Цветков

Под звуците на Софийския духов оркестър с книгите се срещнаха най-нетърпеливите. Изложението ще бъде шест дни и ще бъде съпроводено с редица събития и изненади.

„Над 160 литературни събития с автори, преводачи, има много дискусии. организирахме „бързи срещи” между издатели и илюстратори”, каза Велизара Добрева, Асоциация „Българска книга"

Снимка: Ладислав Цветков


Фокусът тази година е литературата на немскоезичните държави. В панаира взе участие и вицепрезидентът на Франкфуртския панаир на книгата – едно от най-големите събития за книгоманите.

„Не смятам, че хората четат по-малко в сравнение с миналото, но със сигурност четат различни произведения. Вече предпочитат кратките текстове”, коментира Тобиас Фос, вицепрезидент на Панаира на книгата във Франкфурт.

Снимка: Ладислав Цветков


 А у нас най-търсени от читателите са българските романи, класика, фентъзи.