Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2018 г. Класацията е на „Европа Ностра” и Института на Европейската инвестиционна банка.

Мозайките от парченца мрамор, керамика, стъкло и естествени речни камъни в коридора на монумента и в тържествената зала се рушат и от времето, и заради вандализъм, а самият паметник вече е опасен. Съдбата му е подобна на няколкостотин други паметници, построени по времето на комунистическия режим в България и в целия Източен блок.

Снимка: btvnovinite.bg

Според „Европа Ностра” е очевидно значението на тази сграда на европейско ниво като „място на памет” и в същото време как сградата може да бъде опазена по начин, който не възхвалява или потвърждава неволно политическа идеология. Освен Бузлуджа още 6 обекта имат подобна съдба – две следвизантийски църкви в Албания, историческият център на Виена, скалните манастири в Грузия, казиното „Констанца” в Румъния, гръцкото сиропиталище на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед „Гримсби” във Великобритания. 

Макар „чинията” да не е паметник на културата у нас, включването му в списъка на „Европа Ностра” дава шанс за спасението му от разруха.

„Държавата ще спести средства по експертната помощ, която в момента ни е необходима, за да направим техническа оценка доколко паметникът би бил застрашаващ”, заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че пътят към Бузлуджа е превзет все още от снега, ентусиасти, които да се качат към „чинията”, не липсват.

Мозайките в изоставения Дом паметник на БКП са една от причините за любопитството на туристите. Простират се на площ от около 1000 квадратни метра. Освен че са силно увредени, към днешна дата те са и недостъпни – в монумента не може да се влиза от съображения за сигурност.

Най-вероятно експерти ще започнат обследване на паметника това лято. От резултатите на техническата експертиза ще зависи и дали част от монумента ще може да бъде обезопасена с метално скеле, за да стане достъпна за туристите.