Днес отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски. В цялата страна с тържествени церемонии, шествия, възпоминателни събития и възстановки бе отдадена почит към делото на Апостола на свободата.

Официалните събития започнаха още снощи в Карлово. В столицата от съвсем рано малки и големи се стекоха пред паметника на Апостола, за да оставят цвете. Сред тях беше и вицепрезидентът Илиана Йотова. Този следобед в столичната църква „Св. София“ имаше панихида, последвана от литийно шествие и възпоминателна церемония на паметника на Апостола. Преди 145 години именно там – в някогашните покрайнини на София, а днес център на столицата, на 18 февруари 1873 г. е обесен Васил Иванов Кунчев.

До смъртната присъда се стига, след като на 26 декември 1872 г. неуморният борец за българска свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче след проваления опит за обир на турската поща в Арабаконак.

На церемонията при паметника, за да изразят своето уважение и почит към делото на Васил Левски, дойдоха представители на политическия елит, дипломати, учени и много обикновени граждани. Президентът Румен Радев произнесе реч, в която отбеляза, че „битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и свята република лъжата е позор, а човек тежи според делата си“.

Вижте цялата церемония пред паметника на Васил Левски в София:

Отбелязването на годишнината от гибелта на Апостола събра хиляди хора и в родния му град Карлово. В музея там хората можеха да видят и две от общо седемте фотографии на Васил Левски, достигнали до наше време.

Най-известния портрет на Левски е правен през 1870 г., дарен е на музея от близки родственици. Снимката е с личен автограф. Тя е подарена на Андрей Начов – съпруга на неговата сестра Яна, обясни директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева. Не е известно къде и кой е заснел фотопортрета, някои предполагат, че е в Копривщица.

Снимка: bTV

Преди 20 години други родственици на Левски даряват на музея втората снимка. На нея революционерът позира с брат си Христо и с близкия си другар Христо Иванов – Големия. Тя е от времето на втората българска легия в Белград през 1867 г.

Снимка: bTV

Оригиналите на другите пет снимки се пазят в София, Русе и Ловеч.

Снимка: bTV

Една от най-ранните и спорни снимки на Левски дълги години е пазена в храма на варненското село Аврен. Тя е на мъж в дяконско облекло и е публикувана във вестник през 30-те години на миналия век.

Снимка: bTV

„Тя беше там и от деца ни я показваха – спомня си Василка Станчева, помощник в храма „Св. преподобна мъченица Параскева“. – Снимката е подарена от пловдивския митрополит, който е бил съратник на Левски“.

Специалистите, изследвали тази фотография, признават, че има известни прилики с Апостола, но не са категорични дали това е Васил Левски.

В района на Къкринското ханче годишнината от обесването на Левски беше отбелязана с възстановка. Стотици поеха по стъпките на Дякона към историческото село Къкрина.

В Пловдив граждани положиха венци и цветя пред паметника на Апостола.

Във Варна 145-годишнината от гибелта на Апостола беше почетена с общоградско поклонение пред паметника му в Морската градина.

Хиляди българи от цялата страна се включиха тази вечер във възпоминателното факелно шествие в Ловеч и се преклониха пред паметта на Апостола на свободата. Шествието тръгна от катедралата „Св. св. Кирил и Методий“, в центъра на града, премина по улиците към квартал „Вароша“ и приключи пред паметника на Васил Левски на хълма Стратеш.

Паметта на Апостола почетоха и на церемония в Брюксел. Почетен гост бе председателят на европарламента Антонио Таяни, който нарече Левски „герой на Европа“.

„За нас е чест, че председателят на ЕП Антонио Таяни ще поднесе с нас цветя пред най-големия български герой Васил Левски. Това е чест за България и възможност да се видим преди срещите, които предстоят утре“, коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вижте повече във видеото:

Трябва ли да спазваме заветите на Васил Левски?