Само за седмица – второ срутване на скална маса, този път на АМ „Струма“. Свлачището блокира за кратко движението и предизвика инцидент.

Част от скалите и земната маса са се стоварили върху капака на автомобил, в който е било семейство с деца. Инцидентът е станал между 7 и 9 км на аутобана. В момента движението в посока Перник се осъществява в една лента.

Снимка: btvnovinite.bg

Парчетата скална маса започват да се свличат на платното малко след 19 ч. вчера – в момента, в който Михаел Младенов преминава оттам с колата си.

„Карах си в средна лента с 90 км/ч, излизайки от тунела и падна скала върху мен. Скалите се изсипаха върху нас. На практика минахме през някои от тях. Бяхме четири човека в колата, с две деца отзад. (...) Гръмнаха еърбъци, за части от секундата стана цялото нещо“, разказа Михаел.

Снимка: btvnovinite.bg

Движението в участъка беше спряно. Часове по-късно екипи на „Автомагистрали“ се опитаха да обезoпасят платното, в което беше пренасочен трафикът.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен е изключително несериозно това. Няма как такъв тип скална маса да се държи с такъв тип мрежа, това е абсурдно. Не съм виждал такова нещо по света, а съм пътувал доста. Надявам се, че ще се вземат мерки – днес извадихме късмет четири човека, но утре може някой да не извади“, коментира Михаел Младенов.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази сутрин започна разчистване и на опасните скали. „Експертите установиха, че голям къс е натежал на мрежата, мрежата го е задържала за момент, но след това се свлякъл късът. Останалата скална маса беше задържана от мрежата и днес след обрушванато беше отстранена“, обясни Георги Терзийски от Агенция „Пътна инфраструктура“. 

ОТ АПИ обявиха, че започват укрепителни дейности по пътищата, по които има падащи камъни. Едно от тези трасета е София - Самоков. За него се предвижда рехабилитация на платното, по време на която ще се укрепват и рушащите се скали.

Снимка: btvnovinite.bg

От пътната агенция предупреждават, че повишеният риск от падащи камъни остава по всички трасета, преминаващи под скатове. Другото свлачище – при Искърското дефиле, разчистването продължава.

Очаква се второкласният път при село Елисейна да бъде отворен в средата на идната седмица. Обходният път за леки коли е през Своге, а за камионите – през Ботевград.