Рухна пешеходната част на мост в Русенско. Тъй като инцидентът стана през нощта, пострадали няма, предаде кореспондентът на bTV в региона. Съоръжението, което свързва двете части на село Басарбoво, е част от обходния път от Русе за Бяла.

Пенсионерката Пенка Ковачева живее в горната част на селото. За да купи хляб, всеки ден минава по моста над река Русенски Лом. „Опасен е, щом като е паднало това, може и човек да падне”, коментира тя.

Снимка: БГНЕС

Според Игнат Колев, който цял живот е строил мостове, пешеходното съоръжение е истинско недоразумение. „Сложили две арматурки по 12 мм и хванали мантинелата, двама души с ръка, ако бутнем, ще влезем в Лома с мантинелата”, смята той.

Снимка: БГНЕС

От години селото настоява пред пътната агенция за цялостен ремонт, тъй като и основите са компрометирани.

„Най-тривиалното обяснение е: Да, разбираме ви, така е, обаче нямаме средства. Не се прави ремонт, когато едно съоръжение падне. Тогава вече безкрайно много сме закъснели”, каза кметът на селото Николай Колев.

Снимка: БГНЕС

Пътната агенция започна спешен ремонт, но само на пешеходната зона, а до месец се очаква да е готов проектът за укрепване на целия мост.

Хората се надяват той да издържи и тази година при пълноводието на реката.