От години неправителствените организации настояват процедурата по осиновяване да се ускори и да стане по-прозрачна. Промени в Семейния кодекс, подготвени от социалното и от правосъдното ведомство, дават шанс за това.

Все още повече от 2400 деца чакат своите нови родители. В същото време с около 1000 по-малко са кандидат-осиновителите. Годишно у нас се осиновяват около 700 деца.

За първата половина на тази година са осиновени 262 деца, а други 169  са намерили нов дом в чужбина.

Осиновяването за Желязка е и професионална кауза, и лична съдба. От година и половина е родител на осиновено момченце.

„Любовта ми дойде към него в момента, в който започнах да полагам грижи и то дори още преди да си дойде вкъщи... очите ми се пълнят със сълзи сега не от друго, а защото не мога да си представя живота без него”, споделя жената.

За да сбъдне мечтата си да стане майка, Желязка чака около година. Готвените промени трябва да съкратят този срок.

Деца и кандидат-осиновители ще са в единен регистър, а информационна система ще търси най-добрият кандидат за всяко дете от цялата страна. Все още обаче не се предвижда целеви отпуск при осиновяване.

„Сега отпускът е обвързан с възрастта на детето, а то идва на различна възраст, трябва му време за адаптация, този период е изключително важен”, каза Желязка.

Голямата крачка напред е отпадането на тайната при осиновяване. 16 години Лили търси биологичното си семейство. Намира сестра си, но все още не знае кой е брат й.

Ако някой иска да получи информация за своите биологични родители, това може да стане само, ако е поискано съгласието им.

Предвижда се и въвеждането на пределна възраст за осиновяване - не повече от 50 години разлика между осиновител и дете. Разсиновяване ще е възможно само в особени случаи.

Затягат се правилата при припознаване на дете на родители без брак, за да бъде пресечена евентуална търговия с бебета. Предстои обществено обсъждане на тези предложения.