Пациенти с тежки заболявания пътуват стотици километри, за да си вземат лекарство. Причината – много аптеки не отпускат техните медикаменти, а Здравната касата задължава болните да ги вземат от конкретни населени места.

В тази ситуация попадат пациенти с различни заболявания – като множествена склероза, вирусен хепатит, ревматологични заболявания, редки заболявания и др.

Тези болни получават лекарствата си, част от тях скъпоструващи, чрез т.нар. протоколи IA. За тях обаче има изискване – медикаментът може да се вземе само от аптека в областта, в която е личният лекар на пациента.

Заради това изискване, жена с тежко заболяване не може да вземе лекарството си от съседно селище, защото то попада в друга област. Така тя е принудена да пътува почти 200 км.

В града, в който живее, и в който е личният ѝ лекар, няма аптека, която да отпуска лекарството. Най-близката е на 20 км, но попада в селище от друга област. Според правилата жената не може да си вземе медикамента от там. Затова пътува до град в нейната област, отдалечен на 90 км. Т.е. 180 км в двете посоки.

За тази година около 16 хил. пациенти са получили лекарствата си чрез т.нар. протоколи IА. От От Здравната каса не дадоха конкретно обяснение защо е въведено ограничението по области, но заявиха, че то отпадне едва когато има електронен достъп до информация за личните лекари и аптеките.

От своя страна аптеките нямат стимул да работят със скъпоструващите лекарства, защото нямат право на надценка за тях. Получават от Касата 2 лв. за обслужена рецепта. 1/4 от аптеките с договор по Касата са отказали да работят със скъпоструващи лекарства.

Междувременно Здравната каса изплати само малка част от дължимата сума на аптеките за ноември, останалото ще им бъде платено със закъснение. В отговор – фармацевтичният съюз замрази преговорите за нов договор за догодина.

Вижте още във видеото: