Пациенти излязоха на протест заради мораториума върху новите лекарства. За да ги чуят и в Европа, недоволството им този път беше пред мисии на различни европейски държави у нас.

С изключение на генеричните медикаменти, от догодина ще важи пълна забрана за финансиране на нови. Подобна крайна мярка се случва за първи път в България.

Мораториумът беше гласуван от парламентарната комисия по здравеопазване. Той ще засегне най-вече пациенти с ревматоиден артрит, белодробна фиброза, левкемия и рак на гърдата.

Протестът се проведе пред австрийското и италианското посолство. Засегнатите внесоха отворени писма, с които целят да информират властите в Европа за случващия се по думите им геноцид над български граждани.

Димитър Анастасов претърпява бъбречна трансплантация преди 6 години. След много неуспешни терапии днес той е на оригинални имуносупресори, които понася добре. 

„Ако тези имуносупресори бъдат сменени с по-евтини, това означа, че отхвърлям органа , просто загивам за седмици или месец най-много”, категоричен е Димитър.

А ако се открие нова, още по-добра терапия за него, той няма как да се възползва заради мораториума. „Не мога да си го обясня, тази икономия от здравето на хората е безумна”, подчерта той.

Д-р Иван Богданов пък се надявал две нови лекарства да бъдат плащани от Касата от догодина - с тях лечението на меланом било по-успешно.

„Невъзможността да осигурим адекватно лечение реално обрича пациентите на смърт”, убеден е той.

„Излишна е вече ролята на българския лекар, защото той няма да има право да изписва правилната терапия спрямо моето състояние като пациент, а ще изписва това, което държава дава”, заяви Иван Димитров от федерация „Български пациентски форум”. 

Мораториумът няма да важи за генеричните лекарства. 

„Няма как да има иновации, без да се спестят средства от фондовете с генерични медикаменти”, Николай Хаджидончев от Българската генерична фармацевтична асоциация.

В писмо до медиите  Касата увери, че „няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и да бъде застрашен животът му”. Бюджетът ѝ ще бъде гласуван до края на седмицата.