Добра новина за родителите на над 200 хиляди деца у нас. Пада забраната за посещение на детските градини и ясли.

Детските заведения ще отварят от 22 май до 1 юни. Общините сами ще решават кога точно. И още от графика за падане на забрани - след 1 юни ще пътуваме без карантина до Сърбия и Гърция. От тогава вероятно ще бъдат разрешено и посещението на заведения на закрито.

Снимка: bTV

Стаята на Втора група "Шарени бонбони" в детска градина "Преспа" остана празна повече от 2 месеца. Сега се подготвя да посрещне малките си посетители на 26 май - първият работен ден след почивните дни.

4-годишната Ана е сред възпитаниците на детската градина. Всяка вечер плаче, че иска да се върне.  Родителите й обаче няма да я пуснат. Първо ще използват всички възможности да я гледат вкъщи.
 

Снимка: bTV

„Има родители, които нямат избор и за тях със сигурност е добре да имат вариант с отворени детски градини“, казва Андиана Славова, майка.

2/3 от родителите в тази детска градина са взели същото решение - да не пускат децата си веднага.

А градината се готви да посрещне останалите - ще се извършва 4-кратна дезинфекция. Интервалът за приемане и вземане на децата се увеличава.

„Няма да се допускат родители в сградата на детската градина. Ще има охрана тук, на това място и помощник-възпитател с шлемове и маски, които ще поемат децата от родителите“, каза Миглена Филчева, директор на ДГ 113 "Преспа".

Снимка: bTV

Няма да се искат медицински бележки за децата, но пък родителите ще попълнят декларации за информирано съгласие. Ако времето позволява, децата ще са повече навън. Следобедната почивка ще прекарват през легло.

„При постъпването в първия ден на детските градини ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален живачен термометър“, обясни Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

Ще бъдат направени тестове на около 1000 служители. Няма да има ограничение за броя на децата в групите, но се очаква в София те да са до 18.

„Апелираме родителите, ако могат да оставят децата вкъщи“, обясни Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Снимка: bTV

Децата, които посещават детските заведения у нас, са над 220 хиляди. Проучване на образователното министерство показва, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага. А 90% от персонала са заявили готовност да се върнат на работа.

В колектива на детска градина "Преспа" всички служители се връщат от следващата седмица.

В случай на установяване на зараза в детските заведения ще се налага карантина. Ще се решава индивидуално дали да бъде само на групата, или на цялата градина.