Лекари от столична болница отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годишен пациент. Той е бил с размери 8 на 10 см и е ангажирал цялото дясно предсърдие на сърцето.

Операцията е била животоспасяваща за мъжа, тъй като е възпрепятствано връщането на кръвта към сърцето и белите дробове, обясниха лекарите от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Пациентът е постъпил с оплаквания от изтръпване и тежест в горните крайници, затруднен и ограничен физически капацитет. След направени изследвания лекарите са установили точните размери и локализация на тумора. Последвала е и животоспасяващата операция.

Подобни образувания са рядкост в ежедневната практика, споделят лекарите в болницата. Те могат да са доброкачествени, злокачествени, вследствие на инфекции и вродени състояния. Средно годишно в лечебното заведение имат около 10 до 12 такива случая.

Мъжът е изписан, но сходни структури са открити и в черния дроб. Очакват се резултатите от хистологичния анализ, който ще даде ориентация за по-нататъшното лечение.