Отстраниха аварията, която остави Свищов и съседни населени места без вода. Жителите на общината бяха изправени пред водна криза не заради суша в района, а заради проблем на водопровод в гаранция.

Междувременно стана ясно, че ще бъдат отпуснати още пари за проблемите с водата. Държавният ВиК холдинг ще плати за чисто нов водопровод, въпреки че градът има новоизграден за милиони левове, който осма година не може да се ползва.

За тези 8 години авариите са над 70. В двора на ВиК дружеството са само част от поддалите части. Със случая се занимава специализираната прокуратура.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектът за водопровода е за 5 млн. лева. Община Свищов е дала 2,5, а останалите - Регионалното министерство. Пуснат е през 2012 година. Първата голяма авария е само няколко месеца по-късно.

Само до 2016 г. общината е претърпява загуби за над 300 000 лева. Според предишния кмет водопроводът е приет по правилата. 

Екипът на bTV не можа да се свърже с фирмата, която трябва да отстрани аварията. А заради честите проблеми, преди година общината се обръща към хидроинженерът Петър Калинков с молба да намери причината.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него тя е в лошото качество на част от тръбите. Препоръчва да се подменят критичните участъци, за което обаче ще са нужни пари, а и няма гаранция, че така авариите ще спрат.

Днес от държавния ВиК холдинг на място прецениха, че Свищов е пред бедствено положение, затова ще отпуснат средства за чисто нов водопровод.

От специализираната прокуратура не отговориха на въпроса ни докъде е стигнало разследването. Условието, което поставя ВиК холдингът е водопроводът да бъде изграден в кратки срокове, т.е. да е готов до края на зимата.