Отстраненият директор на фонда за лечение на деца проговори пред bTV.  Д-р Тинка Троева заяви, че ще обжалва заповедта на министерството на здравеопазването. 

Вчера ведомството я смени с мотив за "системно нарушаване на правилника за дейността на фонда".   

Д-р Тинка Троева разказа, че вече си е наела адвокат и ще докаже в съда, че докато е била начало на фонда се е ръководила само от интересите на децата. „Прилича ми много на едни прийоми от близкото минало, които не бива да се повтарят. Спазила съм процедурите, спазила съм правилника”, категорична е тя.

Вчера от министерството се мотивираха за решението си като дадоха пример със 7-месечно дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Тя е можело да се направи у нас. Троева обаче изпратила детето в Германия.

bTV успя да се свърже по телефона с майката на момченцето в Хамбург. Мариела Стефанова, която е донор на сина си, разказа, че семейството им е настояло трансплантацията да се извърши в чужбина. Интервенцията е успешна.

 „Защото шансовете да се направи трансплантацията, са много по-добри, отколкото при нас. Проучвания показват, че много малък процент в България е успешна трансплантацията”, посочи Мирела Стефанова, майка на трансплантирането дете.

Чернодробните трансплантации на деца у нас се правят само в болница „Лозенец”. От четирите трансплантации от 2012 до 2016 година две са успешни. В чужбина процентът е над 90.

„В чужбина се правят трансплантации може би в пъти повече на месец, колкото в България само за година. В развитите европейски клиники се правят по 50-100 на месец”, обясни Христина Николова от Център защита правата в здравеопазването.

Само ден след рокадата, се проведе заседание на фонда с новият директор д-р Мариета Райкова. На него са разгледани 48 деца, отложени са едва 5.

И днес от здравното министерство отказаха интервю, както и да отговорят писмено на въпросите ни.