Почти 30 хил. данъкоплатци ще бъдат засегнати от предложението на финансовото министерство от догодина да отпадне отстъпката за подаване на декларации за доходите по електронен път.

В момента онези, които подават документите си електронно, използват 5% отстъпка, но не повече от 1000 лв. от това, което имат да доплащат като данъци.

Справка на приходната агенция показва, че през кампанията тази година над 27 500 души са се възползвали и са спестили над 2 млн. лева, като средно на човек се падат спестени от данъци по около 75 лв.

Промените в закона за данъците върху доходите предвижда всички самоосигуряващи се от догодина да подават документи само по електронен път.

Онези които не се водят самоосигуряващи се, но са получили доходи извън заплата, като хонорари например, все пак ще могат да избират дали да подадат документа електронно или на хартия. Отстъпката от 5 на сто, обаче, отпада за всички.

Ана Минева от Велико Търново е дългогодишен пиар и журналист. През последните 3 години изпраща декларацията си онлайн. "Трите години подред аз се възползвах от тези облекчения от 5% и действително така едната година усетих чувствително тази разлика, тази ножица, защото бяха по-големи доходите ми от четири граждански договора", посочи тя.

Според икономисти въвеждането на все повече електронни услуги е добра идея. Стои въпроса обаче дали задължението да се отчитат само онлайн няма да натовари допълнително самоосигуряващите се.

„Друг е въпросът, че част от самоосигуряващите се може и изобщо да нямат компютър”, заяви икономистът Десислава Николова и добави, че от една страна се отнема една отстъпка и се увеличава данъчното бреме, и от друга е възможно да им вменяваш един допълнителен разход

За Ана Минева отпадането на отстъпката ощетява данъкоплатците. "Защото някой наистина може да не усетят чувствително нали, че ги лишават от това облекчение, но пък други имат може би много по- големи доходи и тази разлика да я почувстват, която ще им се отнеме."

В мотивите си от министерството изчисляват, че хазната ще събере допълнително 1,2 млн. лв. от отпадането на отстъпките, а причината за отмяната им била, че възможностите за електронно подаване на декларациите се разширяват непрестанно. Предложението трябва да бъде одобрено от депутатите.