Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво влиза в сила в петък или събота. Това обявиха пред bTV от Българската петролна и газова асоциация.

С днешна дата обаче средната цена на литър бензин в страна вече е 3,40 лева. Дизелът е още по-скъп.

Ако сравним тези цени с тарифите преди месец, нашите сметки показват, че отстъпката от 25 стотинки до голяма степен вече е изчерпана от ръста в цените на горивата.

Данните показват още, че в областите Пловдив, Ямбол и Русе цените на горивата са най-ниски, а най-високи са в Кърджали, Смолян и Плевен. Разликата между най-високите и най-ниските средни цени в областите е в рамките на 4 стотинки за бензина и дизела.

От петролната и газова асоциация уточниха, че не всички бензиностанции са длъжни да въведат отстъпката. Всеки участник на пазара ще решава сам.

Затова потребителите, които искат да се възползват от нея, е добре да попитат, преди да заредят дали обектът предлага намалението, или не.

От асоциацията посочват още, че все още няма яснота дали бензиностанциите ще имат техническа възможност да предлагат едновременно и отстъпката за редовни клиенти с карти и тази от 25 стотинки. В момента се правели тестове за това.

Според икономисти пък мярката няма да помогне много на домакинствата.