Отстъпка в градския транспорт заради инфлацията. Безплатно пътуване за децата до 10 години, 70% намаление за месечните карти за учениците, и 40 на сто за пенсионерите, предлага служебното правителство.

Във Варна месечната карта за всички линии е 50 лева. За ученици е 15, а за пенсионерите – 8 лв.

Месечната карта е 50 лева и в София. Пенсионерите плащат 10 лева, а учениците - 20.

От община Варна не знаят как ще се прилага отстъпката, но от столичната обясниха, че намалението е не върху сумата, която пътуващите плащат, а върху началната цена на месечната карта без намалението, което иначе ползват ученици и пенсионери.

„С настоящия процент би следвало картата да стане от 20 на 15 лева. Другата засегната група са пенсионерите, на които няма да им се отрази, защото социалната политика на общината предоставя по-голям процент отстъпка от този, който се предвижда“, обясни Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС.

От Министерството на транспорта обаче отговориха, че апелират предложената от тях отстъпка да се приложи върху цената, която потребителите плащат, а не върху началната. Според ведомството това би означавало пенсионерите в София, например, да пътуват безплатно.

„Смятаме, че това е една мярка, която ще подпомогне всички уязвими групи в момента и във връзка с инфлацията, и във връзка с компенсирането на цените“, заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Ако бъде приета, мярката ще влезе в сила от 1 февруари.