Делото за взривовете край Петолъчката започва през май. Миналата година мощна експлозия избухна в складове за беоеприпаси и уби трима души, а още 18 бяха ранени. Година по-късно част от оцелелите се връщат на работа в същите складове.

След 7 месеца разследване на експлозията собственикът на фирма „Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев ще седнат на подсъдимата скамейка. С 30 тома материали и 77 страници обвинителен акт прокуратурата ще търси справедливост.

„Обвинението се изразява в това, че след като са предприели един процес по утилизацията, какъвто не им е бил разрешен, те не са спазили правилата за работа с взривни вещества, оръжия и боеприпаси следствие, на което е възникнал взрив и са последвали тежки последици,” обясни пред bTV окръжният прокурор на Ямбол Георги Хаджиев.

Щетите са за 65 млн. лв., твърди още обвинението. Ако вината на Делев и Пеев се докаже в съда, те може да лежат до 10 години.

Междувременно 90% от работниците преживели експлозията са се върнали на работа в Берета. Некролозите на загиналите им колеги ги посрещат всяка сутрин на входа на складовете.

„Идеално е, нищо няма повече какво да ви кажа. Няма страх , който го е страх да не ходи в гората. Наранен бях, оздравях и съм си на работа и си бачкам,” коментира един от работниците, ранени при взрива. С колегите му са единодушни, че нямат друг избор.

Безработицата в района официално е 35 процента. „Работниците, които бяха здрави, се върнаха да почистват на втория ден след взривовете миналата година,” разказа кметът на община Стралджа Митко Андонов.

А сред местните върви и подписка за премахване на складовете за боеприпаси от района на Петолъчката.

Още по темата очаквайте в предаването „Хрътките” в 17:30 часа в събота по bTV!