11 300 служители в структурите на МВР са поискали да се ваксинират срещу COVID-19 от общо 48 800 служители в цялото министерство, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски.

Медицинският институт на МВР има готовност да предприеме веднага необходимите действия за това. Очаква се и доставката на фризери, където ще се съхраняват ваксините.

"Направена е организация, така че с мобилни екипи и централно в болницата да бъдат ваксинирани всички служители", каза от своя страна директорът на здравното заведение проф. д-р Ненчо Смилов.

Правителството днес е решило да отпусне 28 млн. лв. по бюджета на МВР. 5 млн. лв. от тях са предназначени за закупуване на специална медицинска техника и апаратура за Медицинския институт на МВР. Останалите 23 млн. лв. ще бъдат за всички служители на МВР за това, че работят на първа линия за преодоляване на последствията от пандемията.

„Това е една крачка, която правителството прави, за да покаже, че се оценяват нашите действия в тази сложа обстановка“, уточни вътрешният министър.

„Имаме изградени COVID отделения за лежащоболни полицаи и служители на ведомството. В Медицинския институт на МВР се намират и граждани, които не са контингент на болницата. Затова след обсъждане и работа с министър Ананиев и премиера взехме това решение, за да се поднови апаратурата и да се увеличи капацитетът на здравното заведение“, обясни Терзийски.

„Първоначално ще подкрепим образната диагностика на COVID-19 с нов скенер. Интензивните структури в Медицинския институт на МВР, тъй като и в момента имаме 30 интензивно лекувани пациенти, от които 12 са на апарати“, поясни проф. д-р Ненчо Смилов.

В момента основната нужда е от персонал, допълни той.

От 13 март насам заразените с коронавирус служители в системата са 4002. В момента активните случаи са 1500.