Ще бъдат отпуснати средства за укрепване на опасната близо 50-тонна скала, която застрашава хотел и частни имоти в Дряново. Това каза премиерът Бойко Борисов, който дойде на инспекция на срутището в селото.

Той попита задочно президента "кои пари да бъдат спрени следващия път".

"Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва по тази тема да зададете един елементарен въпрос: Кои пари да спрем? Защото той казва: "Харчат се страшно много, пари от бюджета, бедствия, какво ли не". Било това, че се харчат много пари. Да каже: "Борисов, незабавно спри тези 106 милиона на месец, които давате за пенсионерите - 50-те лева. 15% увеличението на полицаите, спри двойното увеличение на заплатите на учителите, спри парите за кметовете. Да каже кои пари да спрем - за хората на първа линия, за мерките 60/40, 80/20 и 75/0. Да каже кои пари да спрем и ще ги спрем. Да каже: Спрете АМ „Хемус“, защото не е важно за Варна и Търново, спрете Ботевград - Мездра, Монтана - Враца - Видин, спрете АМ "Европа". Да каже: "Спрете незабавно АМ "Струма", коментира премиерът.

Около 470 хиляди лв. ще бъдат дадени за ремонта в Дряново. А хората ще могат да се върнат по домовете си тази седмица, когато започват укрепителните дейности.

50-тонна скална маса, надвиснала над хотел и къщи за гости в родопското село, наложи евакуация. 

При направена оценка от геодезисти стана ясно, че трябва да последват спешни укрепителни дейности.

Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места, добави премиерът. 

"Проблеми има в Петърч, Костинброд, Гоце Делчев, деретата по Брезница, Дъбница и на други места, за да може да се вземе решение днес и да се отпуснат средства за възстановяване на участъците. Трябва да се потърсят алпинисти, защото на Рилския манастир няколко пъти падаха скални маси и добре, че нямаме жертви. По пътя за Рилския Манастир има 80-90% е наклонът и могат да работят само алпинисти", обясни Борисов.

Според премиера имаме проблемни скали, въпреки че природата ни е красива.

"При тези температури, водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат. Виждате какви скални маси в момента се отнемат, за да се разширяват пътищата. 53 млн. лв. дава държавата за това. Парите са по сметките, започва се фрезоване, алфалтиране на няколко места, прави се разширяване и се правят канавките", допълни той.