Десетки тежко болни българи получават нов шанс за лечение в чужбина през 2015 г. Отпадането на лимита от 180 000 лева, които плаща държавата, дава възможност на всички, кандидатствали за терапия зад граница, да я получат. Промяната в наредбата на Здравното министерство трябва да стане факт от януари.

За стотици тежко болни българи лечението в чужбина е последният шанс за живот. Промяната засяга предимно пациенти, които имат нужда от трансплантация на органи, която към момента не се прави у нас - например бял дроб или комбинирана - сърце и бял дроб.

Преди 3 години Министерският съвет наложи лимит на парите, които държавата отпуска за тяхното лечение зад граница. За част от пациентите сумата не стигаше, а поради здравословното им състояние, събирането на остатъка от парите се оказваше мисия невъзможна. Всички тези хора получаваха шанс за лечение, само ако обществото им помогнеше чрез дарения. Това е на път да се промени.

Георги Костов е един от 130-те българи с диагнозата "пулмонална хипертония". Сега е на поддържаща терапия с лекарства, но един ден белодробната трансплантация ще е единственият му шанс за живот. Операцията се прави само в чужбина и струва 120 000 евро.

От 1 януари 2015 г. Георги и останалите пациенти в неговото състояние ще могат да кандидатстват за цялата сума, която да покрие лечението им. Промените стават факт и под натиска на пациентските организации. Те смятат, че лимитът е дискриминационен.

Здравното министерство отменя лимита, но все пак с цел икономии поставя ново изискване пред пациентите, които имат нужда от трансплантация - да представят поне две оферти от чужди клиники, а не както досега - една. Ако самите пациенти не могат да намерят офертите сами, това за тях ще прави Агенцията по трансплантация.

В момента е в ход 14-дневно обществено обсъждане на предложенията за промени в наредбата. Ако в този срок те не бъдат оспорени, те ще влязат в сила от 1 януари 2015 г.