Отново засилени мерки за сигурност в Бургас. В града пристигат нови групи израелски туристи, които ще посрещнат у нас Еврейската Нова година, наричана Рош а-Шана.
Повече полиция ще има на летището. Близо хиляда израелски туристи се очаква да прекарат празниците на море у нас.

Общо четири полета от Тел Авив кацнаха днес на бургаското летище. Властите са подготвени за наплива на израелски туристи. Празнуването започва тази вечер, при залез слънце.

Засилени, но не и извънредни мерки за сигурност посрещнаха израелците. Зоната за пристигащи е отцепена предварително, полетите все още не се обявяват публично, а автобусите, които трябва да ги отведат до Слънчев бряг, са отделени от останалите.

„Предварително се проверява самото превозно средство за наличие на взривни вещества, с технически средства, със специализирано куче, което да открива взривни вещества", обясни началникът на ГПУ - Летище Бургас комисар Андон Андонов.

От съображения за сигурност, дори в хотелите, където израелските туристи имат резервации, до последно не знаят кога ще пристигнат.

Повечето израелци идват като индивидуални туристи и нямат специални изисквания за празниците.

Специфичното за Еврейската Нова година е, че тържествата продължават 48 часа, а днес за тях ще настъпи 5773-та година от Сътворението на света. За евреите Нова година е по-скоро семеен празник, когато отправят молба към Бога за прошка на греховете през предходната година. На празничната трапеза ще бъде сложена и риба.

Никой от израелските туристи не е изявил желание да посети синагога за празника. Но тъй като те обичат да пътуват, а и ги очакват още две седмици почивни дни заради празниците, резервации в Слънчев бряг има до 8 октомври.