Днес е вторият ден, след като здравните власти решиха, че на обществено място ще се ходи само със зелен сертификат.

Чакащите пред ваксинационните центрове днес бяха значително по-малко от вчера. Опашки имаше само в сутрешните часове. И отново имаше срив на Националната здравно-информационна система, който създаде напрежение в пунктовете. Блокира и сайтът на Здравното министерство.

През портала his.bg ваксинираните, преболедувалите и наскоро тестваните могат да си извадят зелен сертификат. В него се регистрират и хората, които се ваксинират.

Блокирал е и Единния информационен портал, в който се публикуват данни за разпространението на коронавируса и нивото на имунизация у нас.

От столичната болница „Св Анна“ се оплакаха, че заради срива не могат да обслужват желаещите да се имунизират, които чакат на опашка пред лечебното заведение.

Системата се срина към 13 ч. днес и отново беше достъпна след 15:30 ч.

От Информационно обслужване обясниха за bTV, че не става дума за хакерска атака и успокояват, че няма заплаха за личните данни на хората.

Междувременно от Здравното министерство обявиха, че всички, които са преболедували COVID-19 и са били с антигенен тест, ще могат да изтеглят своя зелен сертификат от понеделник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!