Отново протест срещу строителството в столичния квартал „Младост”. Хората от района са недоволни, че в един от парковете ще се издигне сграда на 8 етажа. От общината са категорични обаче, че строежът не е в зелените зони.

Строежът е започнал преди около седмица и е почти под прозорците на местната община, която беше разтърсена от скандалния арест на бившия си кмет Десислава Иванчева. Освен сграда на 8 етажа, е предвидено да се строи склад на голяма търговска верига, както и къща на 3 етажа. Според протестиращите строежите са недопустими, но според институциите – съвсем законни.

Недоволните са категорични, че, ако строителството в района не бъде спряно, ще организират поход, а след седмица ако думата им не бъде чута, ще поискат оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

От общината са категорични, че строежът не е в парка и че на същото място е имало идеи да се строи първо младежки център, а след това – спортна зала.

„За съжаление, у нас е законно да се ограби незабелязано жизненото пространство на хората, които имат нужда от него... това е нещо, което може да е законно, но е недопустимо и не би трябвало да се случва”, каза организаторът на протеста Петър Кърджилов.

„Строежът не е толкова голям, не виждам притеснението на гражданите срещу този строеж. Също така некоректно е казано, че ще се строи блок в парка”, коментира кметът на район „Младост” Румен Русев.

„Подобни протести, които провокират у хората усещане, че се правят нередности в Столична община, са най-малкото абсурдни. В утрешния ден госпожа Иванчева от затвора може да поиска суспендиране на конституцията, но в крайна сметка законите са за това – да бъдат спазвани”, заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

От комитета за Зелен Младост заявиха, че арестуваната кметица е информирана за протеста, но не го е организирала.

Инвеститорът засега отказва коментар, а от търговската верига, която е в близост обявиха, че нямат общо с със строежа и че до момента са платили 450 хиляди лева за два парка в Младост.