Съветът за електронни медии отново отложи решението дали да даде лиценз на новата регионална станция на Българското национално радио, която да излъчва на турски.

Заседанието на Съвета беше съпроводено с протест.

Симпатизанти и депутати от ВМРО се обявиха против идеята за регионална радиостанция, която да излъчва на турски в Смолян, Кърджали и Хасково. Според ръководството на БНР новините ще бъдат същите като в останалите програми на националното радио и само ще бъдат превеждани на турски.

„Поискахме по официалния ред всички документи, записи и портоколи от заседанията на СЕМ”, коментира Ангел Джамбазки от ВМРО. „Днес малко преди да дойдем тук внесохме жалба, срещу председателя на регулатора г-н Лозанов, за отказа му да ни даде информация”, допълни още той.

Според ръководителя на медийния регулатор напрежението се разпалва предизборно. „Трябва да водят този дебат в Парламента защо тука сме пред СЕМ не знам, всъщност знам, заради всички тези камери и заради шанса да попаднеш пред тях”, коментира ситуацията Георги Лозанов.

Още в първите минути на заседанието един от членовете на СЕМ -Мария Стоянова, напусна залата, след спор с ръководството на БНР.

По-късно тя коментира, че следващият път, в който би влязла в залата на Съвета за електронни медии, би било, за да обсъди оставката на това ръководство.

БНР има две седмици да представи в съвета дългосрочен план за развитие на Радио Кърджали, която Регулаторът да обсъди.