В съботния ден отново опашки на ГКПП „Кулата“, основно от българи, които отиват на почивка в Гърция.

От днес има облекчения за туристите. В южната ни съседка се влиза и с резултати от антигенен тест, а за децата до 12 години не се изисква тестване.

Досега се признаваше само документ за PCR тест.

Облекченията обаче бяха обявени вчера вечерта и много от пътуващите не са запознати с тях.

След репортаж на bTV министърът на здравеопазването проверява защо РЗИ преглеждат сертификатите за ваксинация "на око".

Краят на опашката не се вижда и с бинокъл. Чака се дълго и всеки избира как да изкара часовете в колоната- в трупане на нерви или на витамин Д.
 
Повечето вече са тествали децата си под 12, макар че от днес не е задължително.
 
А от Гърция Стефан Христов ни примамва с красиви кадри. Той е администратор на “Фейсбук“ група, която се превръща в най- точният ориентир за пътуващите. Всички питат, а Стефан и модераторите отговарят.
 
„По някаква причина Гърция доста динамично променя нещата, всяка седмица има брифинг на техния щаб и трябва да следим абсолютно всеки четвъртък и петък, когато излязат какво ще се случи“, казва Стефан Христов, „Фейсбук“ група "ГКПП Кулата-Промахонас".

На влизане в Гърция туристите се проверяват от гръцките здравни власти, а на връщане - от българските. Преди дни те признаха, че проверяват истинността на сертификатите на око.
 
„Нашите служебни телефони нямат такива технически възможности. Те са най-обикновени да поддържаме връзка по между си, но не можем да работим със служебните си телефони. Те не са айфони“, коментира Емилия Пацали, РЗИ – Благоевград.

От здравното министерство казаха за bTV, че започват проверка защо електронната система за проверка на документите не е сработила на Кулата.